Ruzie over kamer buitenlandse studenten

Tussen de woonbond en de studentenhuisvesters is er een conflict. Verhuurders van studentenkamers schepen buitenlanders af met onwettige contracten, aldus de woonbond. Buitenlandse studenten krijgen vaak een contract wat ze niet tussentijds kunnen opzeggen, en dit moet veranderen.

Kences zegt dat er geen andere optie is dan de short-stay contracten. Als een buitenlandse student in Nederland komt heeft hij gelijk een kamer, maar als hij weer snel vertrekt staat deze kamer lang leeg. Dit alles terwijl Nederlandse studenten maandenlang op een kamer moeten wachten.

De Woonbond en studentenorganisaties zijn er niet van onder de indruk. “We roepen op om creatieve oplossingen voor de eventuele leegstand te bedenken”, schrijven ze. Internationale studenten zijn al een kwetsbare groep op de woningmarkt, benadrukt een woordvoerder van de Woonbond. “Ze weten niet wat en niet mag in Nederland.”

Wanneer na een rechtszaak inderdaad blijkt dat buitenlandse studenten halverwege hun contract de huur mogen opzeggen, vreest Mourik het ergste. “Dan kunnen corporaties geen kamers meer garanderen en is het maar de vraag waar buitenlandse studenten kunnen wonen.”

  • Trouw, Petra Vissers 

Ga naar Huurteam-utrecht.nl

info@normalehuur.nl | 030 253 22 53 | ma - do 13 - 17u
Achter St. Pieter 25 | 3512 HR Utrecht