Een student betaalt gemiddeld € 126,- per maand te veel.

Huurcontract

Als je een leuke kamer hebt gevonden, moet je met de verhuurder tot overeenstemming komen. Je moet je afspraken vastleggen in een schriftelijk huurcontract. Een mondelinge huurovereenkomst is rechtsgeldig, maar wordt erg sterk afgeraden. Bij problemen kun je namelijk bijna niet bewijzen wat er overeengekomen is, of zelfs dat er een overeenkomst bestaat.

Met ons standaard huurcontract weet je zeker dat je een degelijk contract gebruikt. Een huurcontract mag namelijk niet in strijd met de wet zijn. Als er in het huurcontract tussen jou en de verhuurder bepalingen staan die niet volgens de wet zijn, gelden die bepalingen niet. De rest van het huurcontract blijft wel gewoon gelden. De regels over huurverhogingen en onderhoudsverplichtingen, en over het beëindigen van een huurcontract gelden altijd, ook als er in het huurcontract iets anders staat. In enkele gevallen mag de verhuurder wel van de regels afwijken, als dat in jouw voordeel is. Het is altijd verstandig om je huurcontract goed door te lezen. Met eventuele vragen over het contract kun je terecht bij Normalehuur.

Lees in deze checklist wat er in ieder geval in een huurcontract hoort te staan.

  • De naam van de verhuurder.
  • De naam van de eigenaar van de woonruimte.
  • De naam van de huurder.
  • De omschrijving van de woonruimte (adres, oppervlakte, welke verdieping, voor- of achterzijde van de woning).
  • De ingangsdatum van de huurperiode (bij een tijdelijk contract: op welke wettelijke grond het een tijdelijk contract is en wat de einddatum is). Zie ook ‘huuropzegging van een tijdelijke kamer
  • De huurprijs per betalingstermijn (een betalingstermijn mag maximaal drie maanden zijn, maar is meestal 1 maand).
  • De vergoeding voor bijkomende leveringen en diensten per maand (en wat die bijkomende leveringen en diensten zijn, plus hoeveel je voor wat betaalt).

Het contract moet zowel door jou als de verhuurder zijn ondertekend, inclusief datum en plaats van ondertekening. Door dit in tweevoud te doen, kunnen zowel jij als de verhuurder een exemplaar houden.

Voorbeelden van contracten

Er kunnen ook eenmalige extra kosten komen kijken bij het tekenen van een contract. Kijk hier voor wat deze kunnen zijn.

Ik heb een kamer gevonden!

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

Anne-Fleur, 3e jaars student werktuigbouwkunde

Na het doen van de puntencheck op normalehuur.nl bleek dat ik te veel huur betaalde. Ik was angstig om hier iets mee te doen, omdat je natuurlijk nooit weet hoe je huisbaas hierop reageert. Dankzij de goede begeleiding van Huurteam Utrecht heb ik dit op een professionele wijze kunnen aankaarten bij mijn huisbaas!

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

“Precies weten hoe je ervoor staat”

Kirstin, 1e jaars student Psychologie

Ik had geen idee dat er überhaupt regels waren aan hoeveel huur je mag vragen. Toen een vriend me vertelde over normalehuur.nl heb ik meteen gekeken en was ik enorm verbaasd over hoeveel huur ik teveel bleek te betalen! Ik wilde hier meteen iets aan doen en heb contact opgenomen met VIDIUS Rechtshulp die me advies hebben gegeven over de stappen die ik hierna kon ondernemen.

“Precies weten hoe je ervoor staat”

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

Justin, 2e jaars Industrial Design

Nadat ik de puntencheck had gedaan op normalehuur.nl kwam ik erachter dat ik iedere maand wel 80 euro te veel huur betaalde! Ik heb mijn mailtje doorgestuurd naar het Huurteam Utrecht en was erg blij met de goede hulp die ik ontving. Zij kwamen gratis een peiling doen en hielpen me daarna de juiste stappen te nemen om mijn zaak aan te kaarten bij de Huurcommissie.

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”