Een student betaalt gemiddeld € 126,- per maand te veel.

Een op de vier studenten is bang voor de huisbaas

3 juni 2009

UTRECHT – Een kwart van de Utrechtse studenten is bang voor de reactie van hun huisbaas wanneer zij naar de huurcommissie stappen. Dat blijkt uit onderzoek van USF Studentenbelangen onder meer dan vijfhonderd studenten.

Eén op de vier studenten vreest voor represailles van de huisbaas wanneer zij stappen ondernemen tegen een te hoge huurprijs die ze betalen voor hun kamer. Dit weerhoudt hen er dan ook van hun huurprijs aan te vechten bij de huurcommissie, terwijl studenten gemiddeld 119,- euro per maand minder kunnen gaan betalen wanneer zij dit wel doen. Nina van den Dungen van USF Studentenbelangen: ?Het is terecht dat studenten zich zorgen maken over de reactie van hun huisbaas, want de huurcommissie is niet in staat hen te beschermen tegen een verslechtering van de verstandhouding tussen huisbazen en studenten.?

Officieel heeft een huisbaas niet het recht om studenten zonder meer uit huis te zetten. De praktijk laat echter anders zien. Bij USF Studentenbelangen zijn verhalen bekend van studenten die uit veiligheidsoverwegingen zijn verhuisd. Nina van den Dungen: ?Het varieert van bedreigende telefoontjes, onverwachte bezoeken van de huisbaas tot zelfs fysiek geweld tegen studenten. Als het zeer ernstig is maken wij, met toestemming van de student, er melding van bij de gemeente. Helaas zijn studenten vaak ook bang voor deze gevolgen en houden ze het liever stil.?

USF Studentenbelangen ziet deze wanpraktijken en tevens de gemiddeld te hoge huurprijs als een groot probleem. Als student heb je in Utrecht niet de luxe om kamers af te wijzen vanwege een te hoge huurprijs omdat er simpelweg een tekort aan kamers is. USF Studentenbelangen roept de gemeente Utrecht dan ook op om veel steviger in te zetten op het aanpakken van dit soort wanpraktijken en daarmee haar verantwoordelijkheid te nemen om te zorgen voor de veiligheid van studenten die in Utrecht komen wonen.

USF Studentenbelangen zet zich tevens sterk in voor goede huisvesting voor alle Utrechtse studenten. Nina van den Dungen: ?Via de door ons opgerichte website www.normalehuur.nl kan berekend worden hoeveel geld studenten per maand te veel betalen voor hun kamer en er wordt uitgelegd hoe een gang naar de huurcommissie werkt. Ook kan ons juridisch steunpunt alle studenten gratis helpen met vragen over problemen met hun huisbaas en tevens met andere studentenzaken.?

Meer nieuws

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

Justin, 2e jaars Industrial Design

Nadat ik de puntencheck had gedaan op normalehuur.nl kwam ik erachter dat ik iedere maand wel 80 euro te veel huur betaalde! Ik heb mijn mailtje doorgestuurd naar het Huurteam Utrecht en was erg blij met de goede hulp die ik ontving. Zij kwamen gratis een peiling doen en hielpen me daarna de juiste stappen te nemen om mijn zaak aan te kaarten bij de Huurcommissie.

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

Anne-Fleur, 3e jaars student werktuigbouwkunde

Na het doen van de puntencheck op normalehuur.nl bleek dat ik te veel huur betaalde. Ik was angstig om hier iets mee te doen, omdat je natuurlijk nooit weet hoe je huisbaas hierop reageert. Dankzij de goede begeleiding van Huurteam Utrecht heb ik dit op een professionele wijze kunnen aankaarten bij mijn huisbaas!

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

“Precies weten hoe je ervoor staat”

Kirstin, 1e jaars student Psychologie

Ik had geen idee dat er überhaupt regels waren aan hoeveel huur je mag vragen. Toen een vriend me vertelde over normalehuur.nl heb ik meteen gekeken en was ik enorm verbaasd over hoeveel huur ik teveel bleek te betalen! Ik wilde hier meteen iets aan doen en heb contact opgenomen met VIDIUS Rechtshulp die me advies hebben gegeven over de stappen die ik hierna kon ondernemen.

“Precies weten hoe je ervoor staat”