Een student betaalt gemiddeld € 126,- per maand te veel.

Gevangenisstraf voor huisbaas

21 augustus 2009

UTRECHT – Wegens afpersing en bedreiging van een huurder is Nico van der V. door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk, plus een werkstraf van 80 uur.

Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) onderstreept de uitspraak het belang van zogenaamde huurteams, die studenten helpen bij een te hoge kamerhuur.

Huisbaas Van der V. maakte in februari grote problemen toen een student zijn te hoge huur aanvocht. Via de huurcommissie en de kantonrechter kreeg de huurder gelijk: hij had recht op ruim 7000 euro te veel betaalde huur. Zijn woedende huisbaas dwong de student echter tot het tekenen van een beëindigingsovereenkomst van het huurcontract. Én een brief waarin hij verklaarde 7500 van zijn huisbaas te hebben gekregen. Dat was het bedrag waar hij volgens de kantonrechter recht op had, aangevuld met een oprotpremie. ,,Ik zou die papieren maar ondertekenen als ik jou was, dreigde Van der V.

Volgens voorzitter Gerard Oosterwijk van de LSVb zijn veel studenten bang om hun te hoge kamerhuur aan te vechten. Een terechte angst, gezien het Utrechtse voorbeeld. De LSVb pleit dan ook voor huurteams die studenten ondersteunen. "Heel goed dat deze huisbaas door de rechter is aangepakt. Hopelijk is dit een afschrikwekkend voorbeeld voor andere verhuurders", aldus Oosterwijk. "Het zou goed zijn als Utrecht een huurteam krijgt, dat langs de deuren gaat om studentenkamers op te meten en de juiste huur vast te stellen."

Amsterdam en Nijmegen hebben al een huurteam, dat bestaat uit experts op huurgebied. Het initiatief kan zowel afkomstig zijn van studentenorganisaties als van de gemeente, zoals in Amsterdam. "Ondersteuning door de gemeente is van groot belang, want dan krijgt het team een officieel karakter en wordt het serieuzer genomen door verhuurders", aldus Oosterwijk.

De Utrechtse studentenorganisatie USF-studentenbelangen wil volgens Oosterwijk graag een huurteam opzetten. De organisatie was op de tweede dag van de introductiedagen voor studenten (UIT) niet bereikbaar voor een toelichting.

Bron: AD/UN

Meer nieuws

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

Anne-Fleur, 3e jaars student werktuigbouwkunde

Na het doen van de puntencheck op normalehuur.nl bleek dat ik te veel huur betaalde. Ik was angstig om hier iets mee te doen, omdat je natuurlijk nooit weet hoe je huisbaas hierop reageert. Dankzij de goede begeleiding van Huurteam Utrecht heb ik dit op een professionele wijze kunnen aankaarten bij mijn huisbaas!

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

“Precies weten hoe je ervoor staat”

Kirstin, 1e jaars student Psychologie

Ik had geen idee dat er überhaupt regels waren aan hoeveel huur je mag vragen. Toen een vriend me vertelde over normalehuur.nl heb ik meteen gekeken en was ik enorm verbaasd over hoeveel huur ik teveel bleek te betalen! Ik wilde hier meteen iets aan doen en heb contact opgenomen met VIDIUS Rechtshulp die me advies hebben gegeven over de stappen die ik hierna kon ondernemen.

“Precies weten hoe je ervoor staat”

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

Justin, 2e jaars Industrial Design

Nadat ik de puntencheck had gedaan op normalehuur.nl kwam ik erachter dat ik iedere maand wel 80 euro te veel huur betaalde! Ik heb mijn mailtje doorgestuurd naar het Huurteam Utrecht en was erg blij met de goede hulp die ik ontving. Zij kwamen gratis een peiling doen en hielpen me daarna de juiste stappen te nemen om mijn zaak aan te kaarten bij de Huurcommissie.

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”