Een student betaalt gemiddeld € 126,- per maand te veel.

Internationale student heeft het zwaar tijdens kamerzoektocht en wil betaalbaarheid

21 januari 2020

De Monitor Internationale Studentenhuisvesting Utrecht 2018-2019 laat zien dat internationale studenten in Utrecht nog steeds tegen veel problemen aanlopen: de kamerzoektocht wordt door internationale studenten ervaren als zeer moeilijk en de prijzen als (te) hoog.

 

Er is een tekort van meer dan 8500 studentenkamers in Utrecht, wat een gevolg is van de krapte op de woningmarkt. Daarnaast komen er ieder jaar meer dan 3000 internationale studenten naar Utrecht om hier te studeren. Dit is een groep die direct huisvesting nodig heeft en dat leidt tot veel problemen: studenten eindigen in veel te dure kamers, worden opgelicht of vinden soms zelfs helemaal geen kamer.

Meer dan de helft van de studenten ervaart de zoektocht naar een kamer als moeilijk en het valt op dat hoe hoger de huurprijs is die de student betaalt, hoe moeilijker de student de zoektocht heeft ervaren. Dit laat zien dat studenten dus vaak lang gezocht hebben en waarschijnlijk huisvesting met een hoge prijs uit nood hebben geaccepteerd. SSH Short Stay scoort daarnaast hoger op tevredenheid dan aanbieders met een winstoogmerk (particuliere verhuurders en huisvestingsbureaus).

Uit de monitor blijkt ook dat de helft van de studenten de voorkeur geeft aan een middelgrote kamer buiten de binnenstad voor rond de 400 euro, daarna volgt een kwart van de studenten die een kleine kamer in de binnenstad voor diezelfde prijs zou willen. Een dure, luxe kamer met extra services voor een hoog bedrag werd daarentegen slechts door 4 studenten als voorkeur aangegeven. Dit laat zien dat internationale studenten geen behoefte hebben aan dure, luxe concepten zoals het Student Hotel waar men bijna 1000 euro voor een kamer en extra services betaalt, maar er juist behoefte is aan meer betaalbare, klassieke studentenkamers in Utrecht.

Lees hier het hele onderzoek: http://www.ishau.nl/reports/

Meer nieuws

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

Justin, 2e jaars Industrial Design

Nadat ik de puntencheck had gedaan op normalehuur.nl kwam ik erachter dat ik iedere maand wel 80 euro te veel huur betaalde! Ik heb mijn mailtje doorgestuurd naar het Huurteam Utrecht en was erg blij met de goede hulp die ik ontving. Zij kwamen gratis een peiling doen en hielpen me daarna de juiste stappen te nemen om mijn zaak aan te kaarten bij de Huurcommissie.

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

“Precies weten hoe je ervoor staat”

Kirstin, 1e jaars student Psychologie

Ik had geen idee dat er überhaupt regels waren aan hoeveel huur je mag vragen. Toen een vriend me vertelde over normalehuur.nl heb ik meteen gekeken en was ik enorm verbaasd over hoeveel huur ik teveel bleek te betalen! Ik wilde hier meteen iets aan doen en heb contact opgenomen met VIDIUS Rechtshulp die me advies hebben gegeven over de stappen die ik hierna kon ondernemen.

“Precies weten hoe je ervoor staat”

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

Anne-Fleur, 3e jaars student werktuigbouwkunde

Na het doen van de puntencheck op normalehuur.nl bleek dat ik te veel huur betaalde. Ik was angstig om hier iets mee te doen, omdat je natuurlijk nooit weet hoe je huisbaas hierop reageert. Dankzij de goede begeleiding van Huurteam Utrecht heb ik dit op een professionele wijze kunnen aankaarten bij mijn huisbaas!

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”