De laatste bezoeker betaalde
0
per maand te weinig.

Nieuwe huisvestingsverordening biedt weinig hoop voor studenten

27 mei 2019
Nieuwe huisvestingsverordening biedt weinig hoop voor studenten

Het is geen nieuws dat de Utrechtse woningmarkt lastig begaanbaar is voor studenten. Helaas lijkt dit de komende jaren niet te veranderen: de nieuwe huisvestingsverordening is gisteren ingestemd door de gemeenteraad, maar wat betekenen de wijzigingen precies voor studenten?

Er lagen bij de raadsvergadering van gisteren goede voorstellen op tafel om de problemen omtrent studentenhuisvesting ietwat te verkleinen, maar veel daarvan hebben het helaas niet gehaald. Het voorstel van de partij Student & Starter om zonder vergunning een woning te mogen delen met drie mensen, werd niet aangenomen. VIDIUS studentenunie betreurt dit enorm. Het is op het moment voor twee mensen wel mogelijk om samen een huis te huren. Voor drie mensen is dit echter bijna onmogelijk door strenge regels en torenhoge vergunningsprijzen. Makkelijker gaan samenwonen met twee van je beste vrienden zit er dus niet in de komende jaren. ‘Het lijkt soms alsof sommige mensen studenten zien als onkruid op de woningmarkt en het ze zo moeilijk mogelijk proberen te maken.’ aldus voorzitter Tijn Tas. ‘Wij snappen dat mensen zich zorgen kunnen maken als ze naast een studentenhuis met tien mensen komen te wonen, maar tussen twee en drie personen zit nauwelijks verschil. Het is daarom ook erg jammer dat dit voorstel niet is aangenomen.’

Op het gebied van de prijzen van omzettingsvergunningen is wel een kleine winst gemaakt: mede dankzij de actieve lobby van VIDIUS zijn deze prijzen gehalveerd. Voor ouders die voor hun kind met een paar vrienden een huis willen huren of kopen in Utrecht, zal dit rond de €10.000 schelen. Ook de oppervlakte-eis, die regelt wat de minimale oppervlakte per persoon in een woning moet zijn, is verlaagd: waar eerst 24m2 per persoon vereist was, is dit nu verlaagd naar 18m2. Dit komt dichterbij de normen die bijvoorbeeld ook de SSH hanteert en maakt het creëren van studentenwoningen weer iets makkelijker.

Deze kleine overwinningen kunnen helaas slechts gezien worden als druppels op een hete plaat. VIDIUS wil graag benadrukken dat er momenteel een tekort is van 8500 studentenkamers in Utrecht. Ondanks verschillende bouwplannen zal dit tekort, dankzij de enorm strenge regels die in Utrecht gelden en blijven gelden, de komende jaren enkel toenemen. VIDIUS hoopt bij de evaluatie over twee jaar op meer mogelijkheden voor studenten.

Meer nieuws

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

Anne-Fleur, 3e jaars student werktuigbouwkunde

Na het doen van de puntencheck op normalehuur.nl bleek dat ik te veel huur betaalde. Ik was angstig om hier iets mee te doen, omdat je natuurlijk nooit weet hoe je huisbaas hierop reageert. Dankzij de goede begeleiding van Huurteam Utrecht heb ik dit op een professionele wijze kunnen aankaarten bij mijn huisbaas!

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

Justin, 2e jaars Industrial Design

Nadat ik de puntencheck had gedaan op normalehuur.nl kwam ik erachter dat ik iedere maand wel 80 euro te veel huur betaalde! Ik heb mijn mailtje doorgestuurd naar het Huurteam Utrecht en was erg blij met de goede hulp die ik ontving. Zij kwamen gratis een peiling doen en hielpen me daarna de juiste stappen te nemen om mijn zaak aan te kaarten bij de Huurcommissie.

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

“Precies weten hoe je ervoor staat”

Kirstin, 1e jaars student Psychologie

Ik had geen idee dat er überhaupt regels waren aan hoeveel huur je mag vragen. Toen een vriend me vertelde over normalehuur.nl heb ik meteen gekeken en was ik enorm verbaasd over hoeveel huur ik teveel bleek te betalen! Ik wilde hier meteen iets aan doen en heb contact opgenomen met VIDIUS Rechtshulp die me advies hebben gegeven over de stappen die ik hierna kon ondernemen.

“Precies weten hoe je ervoor staat”