Nieuws Run op legalisering kamers

Run op legalisering kamers

Illegale verhuurders vragen massaal vergunning aan.

Utrecht – Huiseigenaren proberen op grote schaal hun illegale studentenpanden in Utrecht te legaliseren. Hiermee hopen ze onder meer te voorkomen dat hun pand na een controle dicht moet. Legalisering heeft ook voordelen voor de huurders. Zij kunnen dan niet zomaar uit hun kamer worden gezet.
Bij de gemeente zijn dit jaar tot dusverre 400 aanvragen voor een omzettingsvergunning binnengekomen. Vorig jaar ging het in totaal om een kleine 100 verzoeken. Zo’n vergunning is nodig om een woning om te mogen bouwen tot studentenhuis. Gemiddeld wonen in een studentenhuis vier studenten.

Hoewel een omzettingsvergunning niet niets zegt over de (brand)veiligheid van een pand, wordt het voor de gemeente wel gemakkelijker om daarop te controleren.

ROOD, de jongerenafdeling van de SP, strijdt al jaren tegen Utrechtse huisjesmelkers. Ze is onlangs een plakactie begonnen om huisjesmelkers in beeld te brengen door posters op hun voordeuren van studentenhuizen te plakken.

ROOD is ‘verrast’ door het aantal van 400. ”Een positief signaal, al is het nog maar een kleine groep. Alles valt en staat bij de controle door de gemeente,” reageert woordvoerster Cindy van Rooijen.

Bijna alle aanvragen zijn gedaan door eigenaren die een beroep doen op de coulanceregeling. Zij hebben de afgelopen jaren verzuimd een vergunning aan te vragen en doen dit nu alsnog, omdat ze aanzienlijk minder hoeven te betalen: 53 euro per vierkante meter in plaats van 211 euro per vierkante meter.

*Vogelaarwijken*
De coulanceregeling liep tot 1 september en gold ook voor de Vogelaarwijken (Zuilen, Overvecht, Kanaleneiland, Ondiep en Hoograven). Met title in deze wijken is veel verzet tegen de komst van studenten. Die zouden de leefbaarheid aantasten.

In eerste instantie wilde Urecht de Vogelaarwijken helemaal op slot doen voor studenten, behalve wanneer een ouder voor maximaal vijf jaar een huis koopt voor zijn studerende kind. Dan hoeft niet het bedrag van 211 euro per vierkante meter te worden betaald.

De rechter stak echter een stokje voor het verbod op studentenhuizen in de Vogelaarwijken. De gemeente moet in het vervolg elke aanvraag op zich bekijken en beoordelen op de aspecten volkshuisvesting en leefbaarheid.

Hoeveel van de 400 aanvragen worden gehonoreerd, is onduidelijk. De eigenaren moeten onder meer kunnen aantonen dat zij niet meer huur vragen dan het puntensysteem voor kamerhuur toestaat.

Bron: AD