Een student betaalt gemiddeld € 126,- per maand te veel.

Ruzie over kamer buitenlandse studenten

30 mei 2017

[:nl]Tussen de woonbond en de studentenhuisvesters is er een conflict. Verhuurders van studentenkamers schepen buitenlanders af met onwettige contracten, aldus de woonbond. Buitenlandse studenten krijgen vaak een contract wat ze niet tussentijds kunnen opzeggen, en dit moet veranderen.

Kences zegt dat er geen andere optie is dan de short-stay contracten. Als een buitenlandse student in Nederland komt heeft hij gelijk een kamer, maar als hij weer snel vertrekt staat deze kamer lang leeg. Dit alles terwijl Nederlandse studenten maandenlang op een kamer moeten wachten.

De Woonbond en studentenorganisaties zijn er niet van onder de indruk. “We roepen op om creatieve oplossingen voor de eventuele leegstand te bedenken”, schrijven ze. Internationale studenten zijn al een kwetsbare groep op de woningmarkt, benadrukt een woordvoerder van de Woonbond. “Ze weten niet wat en niet mag in Nederland.”

Wanneer na een rechtszaak inderdaad blijkt dat buitenlandse studenten halverwege hun contract de huur mogen opzeggen, vreest Mourik het ergste. “Dan kunnen corporaties geen kamers meer garanderen en is het maar de vraag waar buitenlandse studenten kunnen wonen.”

  • Trouw, Petra Vissers 

[:en]International students often receive a contract they can not terminate earlier. This is not according to the law and this should stop. International students are a vulnerable group on the housing market because they don’t now what is, and what is not allowed.

When international students leave earlier, the rooms are not used for any purpose. This while Dutch students have to wait months for a room.  Student unions are not really impressed by this new because they have been asking for solutions for this problem for years.

Now there is a lawsuit, but when the judge decides an international student can indeed terminate their rent when they leave, there might be a problem because rooms for international students in the future can not be assured.[:]

Meer nieuws

“Precies weten hoe je ervoor staat”

Kirstin, 1e jaars student Psychologie

Ik had geen idee dat er überhaupt regels waren aan hoeveel huur je mag vragen. Toen een vriend me vertelde over normalehuur.nl heb ik meteen gekeken en was ik enorm verbaasd over hoeveel huur ik teveel bleek te betalen! Ik wilde hier meteen iets aan doen en heb contact opgenomen met VIDIUS Rechtshulp die me advies hebben gegeven over de stappen die ik hierna kon ondernemen.

“Precies weten hoe je ervoor staat”

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

Anne-Fleur, 3e jaars student werktuigbouwkunde

Na het doen van de puntencheck op normalehuur.nl bleek dat ik te veel huur betaalde. Ik was angstig om hier iets mee te doen, omdat je natuurlijk nooit weet hoe je huisbaas hierop reageert. Dankzij de goede begeleiding van Huurteam Utrecht heb ik dit op een professionele wijze kunnen aankaarten bij mijn huisbaas!

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

Justin, 2e jaars Industrial Design

Nadat ik de puntencheck had gedaan op normalehuur.nl kwam ik erachter dat ik iedere maand wel 80 euro te veel huur betaalde! Ik heb mijn mailtje doorgestuurd naar het Huurteam Utrecht en was erg blij met de goede hulp die ik ontving. Zij kwamen gratis een peiling doen en hielpen me daarna de juiste stappen te nemen om mijn zaak aan te kaarten bij de Huurcommissie.

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”