Een student betaalt gemiddeld € 126,- per maand te veel.

Studenten vrezen huisbaas

21 augustus 2009

UTRECHT/BUNNIK – Een op de vier studenten is bang voor represailles van de huisbaas, als ze naar de huurcommissie zouden stappen om een te hoge huur aan te vechten.

studentenkamers zijn gemiddeld 119 euro per maand te duur. Dat is de uitkomst van een enquête die de Utrechtse studentenvakbond USF Studentenbelangen onlangs heeft gehouden.

Dat de angst terecht is, bleek gisteren voor de Utrechtse rechtbank. Een huisjesmelker stond terecht, omdat hij twee studenten op de Eisenhowerlaan in Kanaleneiland met geweld uit hun kamer wilde zetten. Een van hen had met succes de te hoge huur aangevochten en maakte aanspraak op een verlaging van bijna 300 euro per maand.

De huisbaas, onder invloed van coke, pikte dit niet en bedreigde de bewoners. Een van de studenten kreeg klappen met een stuk hout van de zojuist ingetrapte slaapkamerdeur.

Het Openbaar Ministerie eiste twee jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Volgens voorzitter Gerard Oosterwijk van de studentenvakbond LSVb komen meerdere keren per maand telefoontjes binnen van studenten die problemen hebben met hun huisbaas. Meestal gaat het om geschillen over de hoogte van de huur of achterstallig onderhoud.

"Zodra ze daarover beginnen, zijn er maar weinig verhuurders die vriendelijk blijven. Vaak laten studenten het erbij, maar dat politie en justitie er nu iemand voor vervolgen is een goed signaal naar studenten dat ze vooral aangifte moeten doen als gedrag van huisbazen niet door de beugel kan."

Bron: AD/UN

Meer nieuws

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

Justin, 2e jaars Industrial Design

Nadat ik de puntencheck had gedaan op normalehuur.nl kwam ik erachter dat ik iedere maand wel 80 euro te veel huur betaalde! Ik heb mijn mailtje doorgestuurd naar het Huurteam Utrecht en was erg blij met de goede hulp die ik ontving. Zij kwamen gratis een peiling doen en hielpen me daarna de juiste stappen te nemen om mijn zaak aan te kaarten bij de Huurcommissie.

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

“Precies weten hoe je ervoor staat”

Kirstin, 1e jaars student Psychologie

Ik had geen idee dat er überhaupt regels waren aan hoeveel huur je mag vragen. Toen een vriend me vertelde over normalehuur.nl heb ik meteen gekeken en was ik enorm verbaasd over hoeveel huur ik teveel bleek te betalen! Ik wilde hier meteen iets aan doen en heb contact opgenomen met VIDIUS Rechtshulp die me advies hebben gegeven over de stappen die ik hierna kon ondernemen.

“Precies weten hoe je ervoor staat”

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

Anne-Fleur, 3e jaars student werktuigbouwkunde

Na het doen van de puntencheck op normalehuur.nl bleek dat ik te veel huur betaalde. Ik was angstig om hier iets mee te doen, omdat je natuurlijk nooit weet hoe je huisbaas hierop reageert. Dankzij de goede begeleiding van Huurteam Utrecht heb ik dit op een professionele wijze kunnen aankaarten bij mijn huisbaas!

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”