Een student betaalt gemiddeld € 126,- per maand te veel.

Te weinig aanbod en te dure kamers groot probleem voor studenten

11 mei 2009

UTRECHT – Bijna zeventig procent van de Utrechtse studenten vindt de kamerprijzen te hoog en het aanbod van woonruimte te laag. Dit wordt als een grote belemmering ervaren bij het zoeken naar een studentenkamer. Dit blijkt uit onderzoek van USF Studentenbelangen en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) naar de kamernood in Utrecht.

Zevenenzestig procent van de studenten in Utrecht ervaart het tekort aan woningen als een belemmering in hun zoektocht. Hierin vormt Utrecht geen uitzondering op andere studentensteden. De prijzen vormen wel een groter probleem voor Utrechtse studenten dan voor de rest van Nederland. Achtenzestig procent in Utrecht vindt de kamerprijzen te hoog tegen vijftig procent landelijk. Wat betreft de hoogte van de kamerprijzen ligt Utrecht nog steeds op kop samen met Amsterdam. In Utrecht betaalt een student gemiddeld bijna driehonderd euro per maand voor een kamer van 17 vierkante meter.

Verder komt naar voren dat de kwaliteit van kamers relatief onbelangrijk is voor zoekende studenten. Slechts zeventien procent geeft aan de kwaliteit van kamers als een belemmering te zien in hun zoektocht. Dit betekent niet dat het goed gesteld is met de kwaliteit van kamers in Utrecht aangezien bijna een kwart van de uitwonende studenten op zoek gaat naar een nieuwe kamer vanwege het slechte onderhoud. Andere veel genoemde redenen om te zoeken naar een nieuwe kamer zijn de wens naar betere faciliteiten (22%), een grotere kamer (31%) en een goedkopere kamer (28%).

Tevens valt op dat minder studenten gebruik maken van het aanbod van woningcorporaties en kamerbemiddelaars dan in andere steden het geval is. USF Studentenbelangen wijdt dit aan het feit dat de woningcorporatie in Utrecht (SSH Utrecht) nog steeds een wachtlijst heeft van ruim twaalf maanden. Dit kan studenten ontmoedigen zich in te schrijven, omdat zij liever eerder in Utrecht willen gaan wonen. Zeker studenten die nog thuis wonen en die, volgens het onderzoek, gemiddeld 79 minuten naar hun ouderlijk huis moeten reizen.

Uit het onderzoek is te concluderen dat de kamernood in Utrecht nog steeds hoog is. Daarbij komt dat de prijs voor een kamer gemiddeld veertig euro méér is dan de basisbeurs studiefinanciering die studenten krijgen van de overheid. Dit bedrag gaat dus volledig op aan een studentenkamer, terwijl de studie en overige vaste lasten nog betaald moeten worden!

USF Studentenbelangen maakt zich grote zorgen over het weinige aantal concrete plannen voor meer en betere studentenhuisvesting in de toekomst en zal hier in juni dan ook een congres over organiseren.

Meer nieuws

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

Anne-Fleur, 3e jaars student werktuigbouwkunde

Na het doen van de puntencheck op normalehuur.nl bleek dat ik te veel huur betaalde. Ik was angstig om hier iets mee te doen, omdat je natuurlijk nooit weet hoe je huisbaas hierop reageert. Dankzij de goede begeleiding van Huurteam Utrecht heb ik dit op een professionele wijze kunnen aankaarten bij mijn huisbaas!

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

Justin, 2e jaars Industrial Design

Nadat ik de puntencheck had gedaan op normalehuur.nl kwam ik erachter dat ik iedere maand wel 80 euro te veel huur betaalde! Ik heb mijn mailtje doorgestuurd naar het Huurteam Utrecht en was erg blij met de goede hulp die ik ontving. Zij kwamen gratis een peiling doen en hielpen me daarna de juiste stappen te nemen om mijn zaak aan te kaarten bij de Huurcommissie.

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

“Precies weten hoe je ervoor staat”

Kirstin, 1e jaars student Psychologie

Ik had geen idee dat er überhaupt regels waren aan hoeveel huur je mag vragen. Toen een vriend me vertelde over normalehuur.nl heb ik meteen gekeken en was ik enorm verbaasd over hoeveel huur ik teveel bleek te betalen! Ik wilde hier meteen iets aan doen en heb contact opgenomen met VIDIUS Rechtshulp die me advies hebben gegeven over de stappen die ik hierna kon ondernemen.

“Precies weten hoe je ervoor staat”