Een student betaalt gemiddeld € 126,- per maand te veel.

Utrecht heeft een tekort van minstens 8000 studentenwoningen

21 januari 2020

De druk op de woningmarkt in Utrecht is hoog,  het groeiende aantal studenten krijgt steeds moeilijker een woning. Uit het Landelijk Monitor Studentenhuisvesting van kenniscentrum Kences, die donderdag 3 oktober uit kwam, bleek dat huisvesting voor Utrechtse studenten een groot probleem blijft. Uit dit jaarlijkse verslag komt Utrecht er als studenten woonstad bepaald niet fraai uit, sterker nog, Utrecht heeft een van de hoogste woningdruk in Nederland! VIDIUS studentenunie vindt dat studenten op een fatsoenlijke manier gehuisvest moeten kunnen worden. Daarom is het van essentieel belang dat de belangrijke partijen zich, net zoals VIDIUS, harder inzetten voor een van de belangrijkste behoeftes van de student.

Uit de monitor blijkt dat Utrecht op landelijk niveau het slechts scoort op het gebied van vraag en aanbod. Het aanbod is niet in verhouding met de vraag en er is een tekort van minstens 8000 studentenwoningen. De komende jaren groeit het studentenaantal in Utrecht fors, met name op het gebied van internationale studenten. Er ligt dus bij de gemeente Utrecht, studentenhuisvesters en onderwijsinstellingen een belangrijke taak om deze studenten te voorzien in deze basisbehoefte. ”Op deze manier is Utrecht als studentenstad niet voorbereid op de toekomst” – Boukje Dotinga, VIDIUS bestuur.

Volgens de monitor is er naast een hoge druk op de woningmarkt ook sprake van te hoge huren en komen Utrechtse studenten het slechts uit de monitor wat betreft maandelijkse woonlasten. Waar het landelijk gemiddelde ongeveer 10 euro te hoog ligt is dit in Utrecht maar liefst 65 euro. ”Er moet een manier gevonden worden om het voor de student goedkoper te maken op kamers te wonen” aldus Boukje.

Meer nieuws

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

Anne-Fleur, 3e jaars student werktuigbouwkunde

Na het doen van de puntencheck op normalehuur.nl bleek dat ik te veel huur betaalde. Ik was angstig om hier iets mee te doen, omdat je natuurlijk nooit weet hoe je huisbaas hierop reageert. Dankzij de goede begeleiding van Huurteam Utrecht heb ik dit op een professionele wijze kunnen aankaarten bij mijn huisbaas!

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

“Precies weten hoe je ervoor staat”

Kirstin, 1e jaars student Psychologie

Ik had geen idee dat er überhaupt regels waren aan hoeveel huur je mag vragen. Toen een vriend me vertelde over normalehuur.nl heb ik meteen gekeken en was ik enorm verbaasd over hoeveel huur ik teveel bleek te betalen! Ik wilde hier meteen iets aan doen en heb contact opgenomen met VIDIUS Rechtshulp die me advies hebben gegeven over de stappen die ik hierna kon ondernemen.

“Precies weten hoe je ervoor staat”

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

Justin, 2e jaars Industrial Design

Nadat ik de puntencheck had gedaan op normalehuur.nl kwam ik erachter dat ik iedere maand wel 80 euro te veel huur betaalde! Ik heb mijn mailtje doorgestuurd naar het Huurteam Utrecht en was erg blij met de goede hulp die ik ontving. Zij kwamen gratis een peiling doen en hielpen me daarna de juiste stappen te nemen om mijn zaak aan te kaarten bij de Huurcommissie.

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”