Een student betaalt gemiddeld € 126,- per maand te veel.

Utrechtse regels voor vestigen studentenhuis versoepeld

12 maart 2009

Het wordt voor huiseigenaren iets aantrekkelijker om hun Utrechtse woning te verbouwen tot studentenhuis. De meeste eigenaren hoeven vanaf 4 maart niet meer de 20.000 euro compensatiegeld aan de gemeente te betalen voor een zogenoemde omzetvergunning.
Het stadsbestuur vervangt deze automatische heffing door een beoordeling per geval. Utrecht moest de regels wel versoepelen na kritiek van de rechtbank en de Raad van State.

De heffing op omzetvergunningen is bedoeld als wapen tegen huisjesmelkers. Die veranderen, zo vindt het gemeentebestuur, het karakter van sommige wijken door er grote aantallen studentenhuizen te vestigen. Vooral in Zuilen, Ondiep, Kanaleneiland, Overvecht en Hoograven klagen bewoners over deze ontwikkeling.

Een ambtelijke commissie beoordeelt vanaf nu elke aanvraag op het belang van de aanvrager, het belang voor de volkshuisvesting, de leefbaarheid in de betreffende wijk en de vraag of ouders voor hun studerende kind iets kopen. Hoeveel huiseigenaren van de versoepeling profiteren, is onduidelijk.

Bron: AD/UN

Meer nieuws

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

Anne-Fleur, 3e jaars student werktuigbouwkunde

Na het doen van de puntencheck op normalehuur.nl bleek dat ik te veel huur betaalde. Ik was angstig om hier iets mee te doen, omdat je natuurlijk nooit weet hoe je huisbaas hierop reageert. Dankzij de goede begeleiding van Huurteam Utrecht heb ik dit op een professionele wijze kunnen aankaarten bij mijn huisbaas!

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

Justin, 2e jaars Industrial Design

Nadat ik de puntencheck had gedaan op normalehuur.nl kwam ik erachter dat ik iedere maand wel 80 euro te veel huur betaalde! Ik heb mijn mailtje doorgestuurd naar het Huurteam Utrecht en was erg blij met de goede hulp die ik ontving. Zij kwamen gratis een peiling doen en hielpen me daarna de juiste stappen te nemen om mijn zaak aan te kaarten bij de Huurcommissie.

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

“Precies weten hoe je ervoor staat”

Kirstin, 1e jaars student Psychologie

Ik had geen idee dat er überhaupt regels waren aan hoeveel huur je mag vragen. Toen een vriend me vertelde over normalehuur.nl heb ik meteen gekeken en was ik enorm verbaasd over hoeveel huur ik teveel bleek te betalen! Ik wilde hier meteen iets aan doen en heb contact opgenomen met VIDIUS Rechtshulp die me advies hebben gegeven over de stappen die ik hierna kon ondernemen.

“Precies weten hoe je ervoor staat”