Een student betaalt gemiddeld € 126,- per maand te veel.

Op zoek naar een kamer

Een kamer vinden in Utrecht kan lastig zijn, want het is een populaire studentenstad. Met deze zoektips maak je het jezelf makkelijker:

  • Begin op tijd met zoeken!
  • Laat iedereen weten dat je een kamer zoekt. Via vrienden, studiegenoten, kennissen en familie vind je het snelst een kamer.
  • Lid worden van een vereniging kan helpen om je netwerk te vergroten. Bovendien hebben veel studentenverenigingen zelf studentenhuizen in beheer.
  • Er zijn veel verschillende soorten woonruimtes en ook veel partijen die woonruimtes aanbieden. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent! Schrijf je bijvoorbeeld in bij SSH en WoningNet.
  • Zorg voor een logeeradres in de stad, zodat je dichtbij het vuur zit.
  • Ga eerst op zoek naar een tijdelijke kamer
  • Staar je niet blind op Utrecht. Kijk ook eens naar de plaatsen, zoals Zeist of de Bilt.
  • Met een vriend of vriendin op kamers? Een zelfstandige woning kopen kan een oplossing zijn.
  • Ben niet té kritisch, verwacht dus niet (meteen) dat droompaleis.
  • Maar let wel altijd op als het gaat om je huurovereenkomst en jouw rechten!

Er zijn verschillende manieren om een kamer te vinden, zoals:

Advertenties op internet

Op internet is het aanbod van woonruimte groot. Er zijn veel sites waar kamers worden aangeboden of waar je zelf een oproep kunt plaatsen en ook Facebook is een veelgebruikt medium. Nadeel is dat het lastiger te achterhalen is met wat voor aanbieder je te maken hebt. Wees daarom altijd voorzichtig!

Hospiteren

Meestal moet je als je in aanmerking komt voor een kamer eerst naar een hospiteeravond. Je krijgt dan samen met de andere gegadigden de kans om je te ‘presenteren’ aan de bewoners van het huis of aan de verhuurder. Zelf kun je bekijken of je de kamer wel geschikt vindt en of je kunt opschieten met de bewoners. De bewoners kiezen dan na deze avond hun nieuwe huisgenoot.

Als je een kamer hebt gevonden, let er dan ook op dat je even de checklist bij verhuizen nagaat om te kijken of je alles geregeld hebt!

“Precies weten hoe je ervoor staat”

Kirstin, 1e jaars student Psychologie

Ik had geen idee dat er überhaupt regels waren aan hoeveel huur je mag vragen. Toen een vriend me vertelde over normalehuur.nl heb ik meteen gekeken en was ik enorm verbaasd over hoeveel huur ik teveel bleek te betalen! Ik wilde hier meteen iets aan doen en heb contact opgenomen met VIDIUS Rechtshulp die me advies hebben gegeven over de stappen die ik hierna kon ondernemen.

“Precies weten hoe je ervoor staat”

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

Anne-Fleur, 3e jaars student werktuigbouwkunde

Na het doen van de puntencheck op normalehuur.nl bleek dat ik te veel huur betaalde. Ik was angstig om hier iets mee te doen, omdat je natuurlijk nooit weet hoe je huisbaas hierop reageert. Dankzij de goede begeleiding van Huurteam Utrecht heb ik dit op een professionele wijze kunnen aankaarten bij mijn huisbaas!

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

Justin, 2e jaars Industrial Design

Nadat ik de puntencheck had gedaan op normalehuur.nl kwam ik erachter dat ik iedere maand wel 80 euro te veel huur betaalde! Ik heb mijn mailtje doorgestuurd naar het Huurteam Utrecht en was erg blij met de goede hulp die ik ontving. Zij kwamen gratis een peiling doen en hielpen me daarna de juiste stappen te nemen om mijn zaak aan te kaarten bij de Huurcommissie.

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”