Een student betaalt gemiddeld € 126,- per maand te veel.

Aanbieders woonruimte

Kamers worden door verschillende partijen aangeboden. We hebben de meest veelvoorkomende aanbieders op een rijtje gezet:

Particuliere markt

Ongeveer ruim 45% van de kamers aangeboden in Utrecht, zijn kamers in het huis van een particulier

SSH

SSH is de grootste studentenhuisvester van Utrecht en bezit bijna 19.000 goede, betaalbare kamers en woningen in Nederland. Op de website van SSH vind je iedere werkdag nieuw aanbod van goede, betaalbare kamers. Inschrijven kan online en kost €12,50 en kan vanaf je 16e tot en met je 27ste. Ook is er een combi-inschrijving mogelijk met WoningNet, je betaalt dan €22,50. Zo bouw je alvast (vanaf je 18e) inschrijftijd op voor een woning na je studie. De SSH biedt zowel kamers aan in studentencomplexen vanaf maar €250,-, als kamers in stadspanden en zelfstandige eenheden. Ook biedt SSH vaak tijdelijke kamers aan, met name voor internationale studenten. 

Socius / STW

Socius transformeert leegstaande kantoorpanden in kamers & studio’s voor jongeren, studenten en starters. De studentenhuisvesting is vaak gekoppeld aan maatschappelijke initiatieven. Voor meer informatie en inschrijven klik hier. Stichting Tijdelijk Wonen (STW) wordt gerund door en voor studenten. STW beheert momenteel AL16 aan de Archimedeslaan 16. Hoe lang dit specifieke project nog loopt is onbekend.

Makelaars / commerciële bureaus

De meeste makelaars bieden koopwoningen aan, maar sommige makelaars en beleggingsmaatschappijen verhuren ook kamers en woningen. De meeste makelaars verhuren duurdere appartementen. Voor een overzicht van makelaars in de regio Utrecht kun je onder meer kijken op:

Er zijn ook verschillende commerciële bureaus in Utrecht die bemiddelen in kamers en woningen. Bij sommige bureaus zijn de kosten voor inschrijving en bemiddeling hoog en worden er voorwaarden aan je inkomen gesteld. Bovendien kunnen de gevraagde huurprijzen van het aanbod hoger zijn dan wettelijk is toegestaan. Als je een kamer vindt, moet je vaak een maand huur als commissie betalen aan het bureau. Voordat je je inschrijft, is het slim om commerciële kamerbureaus te vergelijken, zodat je niet onnodig veel betaalt. Informeer ook wat het bureau doet om woonruimte te vinden.

WoningNet

WoningNet verzorgt de inschrijving van woningzoekenden, publiceert het actuele huizenaanbod van woningcorporaties en regelt de verdeling van huurwoningen van de woningcorporaties in Utrecht. Bij WoningNet kun je je inschrijven voor zelfstandige woonruimte als je 18 jaar of ouder bent. De inschrijfkosten zijn (zonder de bovengenoemde combi-inschrijving) €25. WoningNet rekent € 9 per jaar voor de verlenging van je inschrijving.

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

Justin, 2e jaars Industrial Design

Nadat ik de puntencheck had gedaan op normalehuur.nl kwam ik erachter dat ik iedere maand wel 80 euro te veel huur betaalde! Ik heb mijn mailtje doorgestuurd naar het Huurteam Utrecht en was erg blij met de goede hulp die ik ontving. Zij kwamen gratis een peiling doen en hielpen me daarna de juiste stappen te nemen om mijn zaak aan te kaarten bij de Huurcommissie.

“Meteen actie ondernemen. Daar houd ik van”

“Precies weten hoe je ervoor staat”

Kirstin, 1e jaars student Psychologie

Ik had geen idee dat er überhaupt regels waren aan hoeveel huur je mag vragen. Toen een vriend me vertelde over normalehuur.nl heb ik meteen gekeken en was ik enorm verbaasd over hoeveel huur ik teveel bleek te betalen! Ik wilde hier meteen iets aan doen en heb contact opgenomen met VIDIUS Rechtshulp die me advies hebben gegeven over de stappen die ik hierna kon ondernemen.

“Precies weten hoe je ervoor staat”

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”

Anne-Fleur, 3e jaars student werktuigbouwkunde

Na het doen van de puntencheck op normalehuur.nl bleek dat ik te veel huur betaalde. Ik was angstig om hier iets mee te doen, omdat je natuurlijk nooit weet hoe je huisbaas hierop reageert. Dankzij de goede begeleiding van Huurteam Utrecht heb ik dit op een professionele wijze kunnen aankaarten bij mijn huisbaas!

“Geen zorgen meer dankzij NormaleHuur”